Játékelmélet bitcoin.

Százlábú játék

játékelmélet bitcoin

A szabad, B 10 évet kap A vall A 10 évet kap, B szabad Mindkettő 6 évet kap Az nyilvánvaló, hogy mind A-nak, mind pedig B-nek külön-külön az a legjobb, ha a másik ellen vallanak, mert így szabadok lehetnek. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a másik fél tagadjon, különben mindkettőjük 6 évet kap.

játékelmélet bitcoin

Ha azonban az öncélú viselkedést a két fogoly félre játékelmélet bitcoin tenni és együttműködik, akkor a legjobb opció számukra, ha mindketten tagadnak, így szabadulhatnak a leggyorsabban. Bár ez egy igen leegyszerűsített játékelmélet bitcoin, jól illusztrálja, hogyan használható a játékelmélet az emberi viselkedés vizsgálatára, és hogyan jósolható előre a racionális döntéshozás a lehetséges kimenetelek figyelembevételével.

Bevezetés a kriptoökonómiába A játékelméleti problémák jól leírják a játékelmélet bitcoin világban fennálló folyamatokat is, ami által egy új tudomány, a kriptoökonómia is megszületett.

Kriptopénzek és a játékelmélet

A kriptoökonómia tulajdonképpen a blokklánc protokollal rendelkező rendszerek viselkedését írja le figyelembe véve a platform kialakítását, hogy az milyen hatással van a résztvevők játékelmélet bitcoin.

A rendszer szereplői mellett pedig bevonhatók külső szereplők is a játékelméleti probléma felállításában, mely révén a valósághoz igen közel álló hálózatot lehet modellezni. A kriptoökonómia segítségével vizsgálható egy hálózat az alapján, milyen ösztönzők vannak a rendszerben, ezáltal pedig megjósolható a legracionálisabb és legvalószínűbb döntés.

Amennyiben pedig a modell jól működik egy igazán biztonságos, stabil és fenntartható rendszer alakítható ki vele. Játékelmélet a bitcoin rendszerében A decentralizált megosztott blokklánc technológián alapú hálózat — mint amilyen a bitcoin is — működésének elengedhetetlen követelménye, hogy a szereplők megfelelő konszenzusra jussanak egy tranzakció ellenőrzésekor.

Feltételezések a játékelméletben

Úgy kell többségi döntést hozniuk, hogy közben egymásban sem bízhatnak meg a szereplők. A bitcoin protokoll ezt a problémát a proof-of-work modell alapján oldja meg. A modellben a bányászok egy bonyolult számítást igénylő matematikai problémát oldanak meg azért, hogy jutalmat kapjanak.

játékelmélet bitcoin

A matematikai probléma megoldását a többi bányásznak is ellenőriznie kell, mely költséggel elektromos áram jár. Az így létrejött lánc azonban biztonságos és igen magas költséggel lehet csak manipulálni.

  • Matematikusok most az bizonyították, hogy nem szükséges 6 darab konfirmáció a Bitcoin tranzakcióhoz
  • Index - Tudomány - Játékelmélet a gyakorlatban
  • András Bence Cikk mentése Megosztás Oly sokszor eltemették már a bitcoint az újságírók, hogy a közvélemény már nem tudja hova tenni a legújabb szárnyalásról szóló híreket.

Minél nagyobb a decentralizált hálózat, annál nehezebb a rendszert megtámadni. Az ösztönző rendszeren keresztül a modell a játékosokat, akik ez esetben mind a bányászokat, mind pedig a kriptopénz használókat arra tereli, hogy becsületesen játszanak. A bányászok A bányászok ösztönzője a blokk jutalom, mely azért jár, ha először sikerül kibányászni egy blokkot tehát megoldani a matematikai problémát.

Jelenleg A bányászok a jutalmat bitcoinban kapják, ezért a legfőbb érdekük az, hogy a bitcoin árfolyama emelkedjen és a hálózat biztonságos maradjon.

Egy most megjelent kutatási cikkben európai matematikusok Cyril Grunspan és Ricardo Pérez-Marco matematikai számítások és játékelmélet alapján bizonyították, hogy a kis bitcoin tranzakciókhoz nem szükséges 6 konfirmáció az erős hálózati biztonság és a BTC relatíve magas árfolyama miatt. Tipikus esetben a kereskedők és tőzsde közötti tranzakciók jóváírásához 6 konfirmáció szükséges. A kutatási eredmény a Cornell Egyetem arXiv digitális könyvtár számítástechnika és kriptográfia szekciójában jelent meg.

Folyamatosan költségük jelentkezik elektromos áram formájában a bányászat során, ezért az erőfeszítésük elsüllyedt költségként jelentkezik, amennyiben rosszindulatú akcióban megtámadnák a hálózatot, amellyel a jutalom árfolyamát csökkentenék. A hálózat növekedésével ráadásul egyre drágább tisztességtelenül viselkedni a rendszeren belül.

Betűméret:

Emiatt egy pozitív visszacsatolás alakul ki, ahol a bányászok folyamatosan ösztönözve vannak arra, hogy fenntartsanak egy megbízható blokkláncot és megvédjék azt fenyegető támadásoktól. A bányászok btc group international dubai is tudnának rosszindulatúan cselekedni.

Érvénytelen tranzakciókat vihetnek fel a blokkláncra érvényesnek beállítva vagy az érvénytelen blokkokon keresztül további blokkokat bányászhatnak, hogy több bitcoinhoz jussanak.

Azonban itt lép be a játékelmélet mechanizmusa. Az érvénytelen blokkokat a bányászok többsége el fogja utasítani együttműködve egymással.

Játékelmélet alapjai

Játékelmélet bitcoin bányászok legfőbb pénzügyi érdeke ugyanis, hogy a többséggel maradjanak és ne hozzanak létre érvénytelen blokkokat az ezzel járó felesleges költségek kiadása miatt. A pozitív visszacsatolás miatt a bitcoin blokklánca folyamatosan előidézi az egyensúlyi állapotot, ahol a felek kooperálnak és együttműködnek egymással.

játékelmélet bitcoin

A rendszerben a bányászok többsége az együttműködést választja, azért, hogy mindenkor fennálló stabil hálózat jöjjön létre.

A felhasználók Ami a bitcoin rendszerének felhasználóit illeti, számukra a legfontosabb, hogy a blokklánc minél hosszabb és egyben biztonságos legyen.

Olvasási mód:

E célt úgy érhetik el, hogy a felhasználók ismerik a fő blokkláncot és a további láncok közötti váltás felesleges komplikációként élik meg. A legtöbb felhasználó úszik az árral és feltételezi, hogy a rendszer ösztönzési mechanizmusa megfelelően működik és a bányászok megfelelően végzik a tranzakciók ellenőrzését.

A százlábú játék megértése Mi az a százlábú játék?

A megosztott rendszerek problémái játékelméleti szempontból Annak ellenére, hogy az ösztönző rendszer alapvetően a tisztességes részvétel felé tereli a hálózat résztvevőit, bitcoin ökoszisztéma mégis folyamatosan küzd problémákkal. Ez esetben a tisztességtelen szándékú bányászok elegendő hálózati hash erőforrást birtokolnak ahhoz, hogy az eredetileg kialakult kooperációra alapuló játékot felülírják és egy olyan saját blokkláncot hozzanak létre, amely csak is az ő felügyeletük alatt működik.

A játék elméletének meghatározása

Ez valós problémát jelent nem csak a bitcoin, hanem több altcoin blokkláncát tekintve is. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a játékelméleti modell nem minden platformon keresztül vezethető le a valóságban. A racionalitás elve sokszor sérülhet, így a döntéseket előfordulhat, hogy érzelmi alapon hoznak meg egyes szereplők a racionális döntések helyett.

Lehet, hogy érdekel